Expressz fehérkenyér

Expressz fehérkenyér

A legfinomabb és legegészségesebb kenyereket kovásszal lehet sütni. Azonban a kovászos kenyér készítésének van egy nagyon nagy hátránya. Időigényes. Ráadásul a kenyérsütés előtt már rendelkeznünk kell megfelelő minőségű kovásszal. (Ha szeretnél kovászos kenyeret sütni katt ide a receptért. Ha még nincs kovászod, katt ide és nézd meg hogy készül a világ leggyorsabb igazi kovásza.)
Ha viszont nincs ennyi időd és mégis szeretnél finom házikenyeret sütni még ma, ne is keress tovább, olvasd el ezt a receptet.

Szükséged lesz:

  • 450 g liszt (legjobb, ha kenyér liszted van BL 80-as, de jó a finom liszt is BL-55)
  • 2,5 dl langyos víz
  • 5 dkg friss, vagy 1 csomag száraz élesztő (ha friss élesztőt használsz, futtasd fel a langyos vízben)
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 teáskanál só

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat géppel vagy kézzel összegyúrod, szép sima tésztává dagasztod. Akkor jó, ha a gépben ruganyos kis gömböcöt találsz, vagy ha kézzel készíted, akkor magától leválik a tészta a kezedről. 
  2. 10 perc kelesztés. (Meleg helyen letakarva várod, hogy az élesztő gombák elkezdjenek dolgozni.)
  3. Ha tényleg nagyon sietsz, akkor most bekapcsolhatod a sütőt maximumra. 
    Ha van még időd, hagyd még kelni a tésztát legalább addig, amíg a duplájára nő és csak utána kapcsold be a sütőt.
  4. A tésztát borítsd ki egy deszkára vagy tiszta konyhapultra és hajtogasd meg. (A hajtogatásról itt láthatsz egy rövid kis videót.)
  5. Tedd a tésztát egy fedeles sütőformába, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltél. Lehet jénai, cserép esetleg öntött vas edény is. Én jénaiban sütöm. Ha nincs fedeles edényed, akkor tedd a sütőpapíros tepsire a tésztát, de ilyenkor tegyél a sütő aljába egy egy kis edényben vizet, hogy megfelelően párás legyen a sütőtér. A fedeles edény esetén a fedő bent tartja a párát.
  6. Virágpermetezővel spricceld meg az edény tetejét és a tésztát is picit, majd fedd le. 
  7. Ha felmelegedett a sütő, tedd be a tésztát.
  8. Süsd maximumon 20 percig.
  9. 20 perc után vedd lejjebb a hőfokot kb. 200 Celsius fokra és süsd így még 40-50 percig. Az utolsó 5 percben leveheted az edény tetejét, vagy ki is veheted a kenyeret a formából és sütheted tovább a rácson, így finom ropogós lesz a héja. Ha a vékonyabb, puhább héjú kenyeret szereted, hagyd rajta a tetejét.
  10. Ha megsült, kongó hangod ad, ha az alját megkocogtatod. 🙂
  11. Tedd rácsra, spricceld meg vízzel. Hagyd hűlni és hallgasd ahogy recseg-ropog a héja. 🙂
Expressz fehér kenyér recepttel
Expressz fehér kenyér recepttel

 

Mi a véleményed?

0 pont
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

A továbbiakat Facebook oldalunkon találhatod. Nézz be hozzánk, katt ide!

Szólj hozzá a témához regisztráció nélkül!

Hozzászólás

hozzászólások