Ha ez megtudod, te sem használsz többé étolajat

Étolajfinomítás

Milyen anyagokat használnak az étolajgyártásban?

  • Hexán – egy benzin komponens, tehát kőolajszármazék, itthon a MOL Zrt. forgalmazza. Ezt használják oldószerként, hogy több étolajat lehessen kivonni a préselvényből.
    Ezenkívül olyan ragasztóanyagok alkotórésze, melyeket cipők, bőrök, és tetők ragasztásánál használnak. Cipőtisztítószerekben is megtalálható. A bútor- és textilgyártásban is alkalmazzák.
  • Foszforsav, citromsav – biztonsági adatlapjaikat itt és itt tudja megnyitni.
  • Marónátron (E-524) – biztonsági adatlapja itt és itt olvasható.
  • Derítőföld és szűrési segédanyagok

Magyarországon az olajmagvak oldószeres feldolgozása az 1940-es években, a háborús kereslet hatására fejlődött ki. A megnövekedett igény miatt több étolajat kellett gyártani egységnyi alapanyagból, amelyhez segítségül hívták – és hívják ma is – a fenti vegyi anyagokat. Az étolajiparban korábban benzint használtak oldószerként. Az extrakciós benzin a kőolaj-finomítás mellékterméke. A benzint a gyártási folyamat végén a keletkezett olajból csak költségesen lehet eltávolítani, ezért az étolaj finomításhoz ma már hexánt használnak. 

“A n-hexán az I. tûzveszélyességi fokozatba tartozik. Gõzei a levegõvel robbanó elegyet képezhetnek. Emellett veszélyes levegõszennyezõ (ún. illékony szerves anyag, angol nevének rövidítésébõl VOC). Másrészrõl az élelmiszerben, gyógyszerben maradó oldószer egészségkárosító hatású. Az étolajgyártásban a hexán az általánosan alkalmazott oldószer. Kedvezõtlen tulajdonságai (káros az egészségre és környezetre, robbanásveszélyes) miatt intenzíven kutatják a helyettesítési lehetõségeket. Sajnos a technológiai szempontból alkalmas oldószerek (pl. alkoholok) ma még gazdaságilag nem versenyképesek a hexánnal.”  – Kiss Béla: Olajnövények, növényolajgyártás – Mezõgazda kiadó 2006. – élelmiszeripari egyetemi tankönyv

A préselt olajban természetes módon jelenlévő fehérjék, szénhidrátok és egyéb növényi származékok fiziológiailag értékes anyagok és növelik a termékek tápértékét, így a jelenlétük a növényi olajokban rendkívül kívánatos lenne, azonban ezek az anyagok csökkentik az olaj eltarthatóságát valamint a finomítás szempontjából hátrányosak, mivel a finomítási veszteséget megnövelik. Tehát az olajipar profitját csökkentik. Azért hogy ezeket a – szervezetünk számára hasznos, az olajgyárak számára viszont profitcsökkentő –  anyagokat az olajból elvonják, különböző savakat alkalmaznak. Kezdetben a sósavtól és a citromsavtól kezdve a salétrom-, kén- és foszfor-, valamint kénessavon át az oxálsavig szinte az összes savat kipróbálták. Ma főleg foszfor- vagy citromsavat alkalmaznak.

Ahhoz hogy az előbb adagolt savakat semlegesítsék, higított marónátront adagolnak az olajhoz.

A fenti képen látható ábra megmutatja, hogy egy kémiai labor teljes arzenálját bevetik annak érdekében, hogy sikerüljön 20% extra olajat kinyerni a magból. Az is jól látszik a képen, hogy a hexánnal kezelt őrlemény tisztítatlanul kerül az állatok takarmányába, melyeket végül szintén az asztalunkra kerül. Az állati takarmányozásra szánt présmaradék 200 ppm maradékhexánt tartalmaz! Az olajat aztán mindenféle módon “kezelik”, hogy olyan legyen, amit a háziasszony szeme elvár. Savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, majd megpróbálnak belőle minden méreganyagot kiszedni, amit pár perccel előtte belekevertek. Persze sikertelenül.

Az úgynevezett saláta- és főzőolajok szavatossága hónapokig tart, hiszen elvonták belőlük azokat a zsírsavakat – például a linolénsavat -, amelyek könnyebben avasodnak meg. A gond ezzel az, hogy értékes olajokat veszítünk el, miközben a tápérték szempontjából értékteleneket vagy mérgezőket benne hagyják, illetve beleteszik a finomított étolajba. A szervezetben a linolsavra és a linolénsavra szükség van, többek között a prosztaglandin nevű hormon előállításához. Erre az 1960-as években jöttek rá, az előbbi olajok forgalmazása azonban a mai napig is tart. Folyamatosan alkalmazzák őket a chipsek és az édességek előállításához, mert olcsóbbak, mint a valódi, természetes és egészséges olajok. A linolsav és a linolénsav esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy mi magunk nem vagyunk képesek előállításukra – nap mint nap ételeinkből kell őket beszerezni. E zsírsavak hiánya bőrbetegséget, a nemi szervek és a mellékvesék működészavarát, valamit a hormontermelés csökkenését, és az agyi funkciók eltéréseit okozhatja. A linol- és a linolénsav a szervezetben gyógyhatású zsírsavvá alakul át: a linolsav omega 6, a linolénsav omega 3 zsírsavvá. Bebizonyosodott, hogy az omega 3 zsírsavak enyhítik a szervezet gyulladásos reakcióit, megelőzik a vérrögök kialakulását, és védenek a degeneratív betegségekkel szemben.

Összefoglalva

A növényi olajok kinyerésére végső soron egy olyan módszert fejlesztettek ki, amelynek során felforrósítás és erős vegyi anyagok segítségével préselik ki az olajat a különböző növényi magvakból.A folyamat során az olajból eltávolítják szinte az összes értékes fehérjét, esszenciális zsírsavat, miközben veszélyes és mérgező savakat, lúgokat adagolnak hozzá. 

Javaslom, ha egészségesen szeretne táplálkozni használjon valóban hidegen sajtolt étolajat vagy mangalica zsírt.

 

 

Mi a véleményed?

1 pont
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

A továbbiakat Facebook oldalunkon találhatod. Nézz be hozzánk, katt ide!

Szólj hozzá a témához regisztráció nélkül!

Hozzászólás

hozzászólások