A leggyorsabb kovász készítésének módja

Kovászos kenyér sütés

Ezzel a kovásszal 2 nap múlva szuper kovászos kenyeret süthetünk. 

Hozzávalók:

  • 750 ml befőttes üveg
  • 150 g rétesliszt
  • 150 ml langyos víz
  • 10 g kefír (nem tragédia, ha nincs otthon kefír, sikerülni fog a kovász, csak többet kell várnunk)

A hozzávalókat beletesszük a befőttesüvegbe és villával jól összekeverjük. Az üveget tiszta anyaggal (konyharuhával, gézzel) fedjük le és hagyjuk állni, amíg a tésztában lévő baktériumok elkezdik a munkát. A tészta buborékos lesz, majd körülbelül másfél nap alatt a duplájára nő. Az ideális hőmérséklet 25 Celsius fok körül van. Ha ennél hidegebb a levegő, több időbe telik, a kovász kialakulása.

Ha a tészta már nem nő tovább, 10 dkg kovászt hagyunk az üvegben (a többit kidobjuk, vagy készítünk másnak is egy adagot belőle), majd hozzáadunk 80 ml langyos vizet és 150 g réteslisztet.

További 12 órát várunk és készen is van a kovászunk, amivel már fantasztikus kovászos kenyeret süthetünk.

Kovász tippek

A kenyérhez mindig 20 dkg kovászt adunk, és az első dagasztás után – amikor még csak liszt és víz van a tésztában- kiveszünk 20 dkg-ot a tésztából, amit visszateszünk a befőttesüvegbe. Ez lesz a következő kenyerünkhöz a kovász.

Ezt egyébként “vekker órának” is használhatjuk. Amikor az üvegben lévő kovász eléri az üveg peremét, biztosan tudhatjuk, hogy a kenyerünk is megkelt, tehetjük a sütőbe.

Ha holnap nem szeretnél kenyeret sütni, tedd a kovászt a hűtőbe, sokáig eláll. Ha sütni szeretnél, vedd ki a hűtőből, várd meg amíg szoba hőmérsékletű lesz, majd használd a recept szerint.

Tarthatod a pulton is, akkor minden nap ugyanabban az időben meg kell etetni a kovászt. Hiszen ez egy élő anyag. Adj neki 2 kanál lisztet és ugyanennyi vizet, és keverd jól össze. 

A kovászos kenyér receptjéért kattints ide.

Kovászos kenyér sütés
Kovászos kenyér sütés

Mi a véleményed?

10 pont
Upvote Downvote

Total votes: 12

Upvotes: 11

Upvotes percentage: 91.666667%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 8.333333%

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

A továbbiakat Facebook oldalunkon találhatod. Nézz be hozzánk, katt ide!

Szólj hozzá a témához regisztráció nélkül!

Hozzászólás

hozzászólások