Békebeli kovászos kenyér sütése egyszerűen

Kovászos kenyér sütés

Miért süss kenyeret otthon?

Először is, mert fantasztikus érzés, amikor a szeretteidnek a saját kezed által készített kenyeret tehetsz az asztalra.

A kenyér alapvető élelmiszerünk, majd minden étkezéshez fogyasztunk belőle. Nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű alapanyagokból készül. Ha otthon sütöd, biztos, hogy csak az van benne, amit beleteszel. 

A minap láttam egy riportot, amiben menő budai pékségek “kézműves” kenyerét reklámozták. Elhangzott, hogy 1000 (!) forintnál kezdődik egy kiló ebből a “csodából”. Sorban állás is volt rendesen. Vacsoránál a férjem elgondolkodva megjegyezte: “Mi most akkor tulajdonképpen 1000 forintos kézműves kenyeret eszünk.” És tényleg. De nekem -az árammal együtt, amit a sütő elhasznált, maximum 250 forintomba került. És én csináltam, és mindig friss és tudom, mi van benne, és sorba sem kellett érte állnom. 🙂 Nekem megéri.

A kenyérsütés nem varázslat! A legfontosabb a kitartás és a türelem. Majd meglátod. 🙂

Ha te is kipróbálnád, itt a pofon egyszerű recept, amivel én a mindennapi kovászos kenyerünket megsütöm. Bátran ajánlom, nem fogsz csalódni.

1. Készíts kovászt.

(Ha még nincs kovászod, kattints ide a leggyorsabb kovász készítési módszerhez. Sajnos ez is legalább másfél nap. 🙁 De a türelem szép erény. Gyakorold! Ha mégsem bírod kivárni, amíg elkészül a kovász, süss ma élesztővel, katt ide a receptért, de mindenképpen készítsd el a kovászt is!)

Érett kovász
Érett kovász

2. 20 dkg érett kovászt moss el 3 dl langyos vízzel.

(Öntsd hozzá és keverd addig, amíg a kovász fel nem oldódik a vízben. Én a befőttesüvegben hagyom a kovászt, úgy öntöm hozzá a vizet. Az üveget nem szükséges kimosni, mindjárt visszakerül bele a holnapi kenyérhez szükséges kovász.)

3. Adj hozzá 25 dkg kenyér lisztet és keverd jól össze. Hagyd kelni, míg a buborékok megjelennek a keverékben. (Kb. fél óra.)

4. Tedd az elkészített előtésztát egy keverőtálba (vagy kenyérsütő gép üstjébe). Adj hozzá 40 dkg kenyérlisztet. Dolgozd össze egyneműre, de még ne dagaszd ki.

5. Ha szép sima, vegyél ki belőle 20 dkg-ot, tedd vissza a befőttesüvegbe, amiből a kovászt kivetted. Ez lesz a következő sütéshez a kovászod. 

6. Most óvatosan adj hozzá 1/2 dl langyos vizet, (3 evőkanál burgonyapelyhet vagy 2 kisebb főtt, áttört burgonyát, ha burgonyás kenyeret szeretnél) és 1 teáskanál sót. A vizet apránként adagold, miközben dagaszt a gép, különben a plafon is maszatos lesz! 

7. Dagaszd meg jól a tésztát.

Mindegy, hogy kézzel, robotgéppel esetleg kenyérsütővel dagasztod, a lényeg, hogy szép egynemű legyen a tészta. Ha kenyérsütővel csinálod, válaszd azt a programot, amelyik nem süt, csak dagaszt és keleszt. Kb. 90 perces. Én akkor szoktam kenyérsütőgéppel csinálni, ha nem tudok elég meleget csinálni a konyhában. A kelt tészták készítésénél minél melegebb van a konyhában, annál jobb. 🙂

Kovászos kenyér sütés
Kovászos kenyér sütés

8. Vedd ki a tésztát egy nyújtódeszkára vagy a pultra, amit előtte egy icipicit bezsíroztál. (Lehet olaj is, de én már jó ideje csak zsírt használok mindenhez. Ezért….) A zsíros kezeddel kend át a tésztát is – de tényleg csak minimálisan- és takard le tiszta konyharuhával vagy egy edénnyel. A zsírozás azért kell, hogy a tészta teteje ne száradjon ki. Nagyon fontos, hogy ilyenkor már nem szabad lisztezni a tésztát. Sem alulra, sem a tetejére nem teszünk lisztet! 

Kovászos kenyér sütés
Kovászos kenyér sütés

9. Addig kelesztjük, amíg kb. a duplájára nő. Ehhez nagyon jól jön az üvegbe tett kovászunk. Szépen látjuk rajta a kelés folyamatát. Pontosan úgy fog viselkedni, ahogyan a tésztánk. 

Kovászos kenyér sütés
Kovászos kenyér sütés

10. Ha duplájára kelt, kitakarjuk és kezünkkel kilapogatjuk egy téglalappá. Már nem kell gyúrni, csak hajtogatni. A hajtogatás úgy történik, hogy először a téglalap egyik oldalát hajtjuk be középre és jól lenyomogatjuk a szélét, majd a másik oldalát is. Ezután az alsó részen kis csücsköt hajtunk és elkezdjük feltekerni a tésztát. Megpróbáljuk jó szorosan tekerni, de arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a tészta ne szakadozzon, repedezzen el. Ha feltekertük, megfordítjuk és a végeket mindenhol jól összecsípkedjük. Kicsit megformázzuk és visszatesszük a konyharuha alá. Hagyjuk kb. fél órát tovább kelni, majd ismételjük meg a hajtogatást.  

A hajtogatásról készítettem egy videót, amit itt nézhetsz meg.

Amikor a befőttesüvegünket majdnem kitölti a kovász, megkelt a kenyerünk is.

Az sem baj, ha 3-szor kell hajtogatnunk. Ne siessünk! A befőttes üvegben szépen látni fogjuk, mikor kelt meg a tészta. A kelés ideje nagyon sok mindentől függ, liszt minősége, hőmérséklet, páratartalom, kovász minősége, stb. A lényeg, hogy hagyatkozzunk bátran az üvegben lévő kovászra, az majd megmutatja, mikor jött el az ideje a sütésnek.

11. Ha szép laza a tésztánk, bekapcsolhatjuk a sütőt. Fűtsük fel maximumra. Nálam ez 250 Celsius fok. Amíg melegszik a sütő, készítsük elő a sütőedényt. Én egy jó nagy jénai tálban sütöm a kenyeret, van aki kacsasütőben, van, aki cserépedényben, lényeg, hogy legyen fedele. Szóval, tegyünk az aljára kis sütőpapírt. (Ez csak biztonság kedvéért van, nekem még sohasem ragadt bele a kenyér a formába, de biztos, ami biztos…)

A megformázott tésztát tegyük az edénybe és jó éles késsel készítsünk 3 kb. 1 cm mély bemetszést a kenyéren. Ha jó a tészta, látni fogjuk, hogy azonnal elkezd szétnyílni a tészta. A vagdosást mindenképpen az edényben csináljuk, különben, amikor felemeljük a tésztát összeragadhatnak a bevágások. Fedjük le az edényt és hagyjuk tovább kelni a kenyeret.

12. Amikor elérte a beállított hőfokot a sütő, tegyük be a kenyeret. Körülbelül 20 percig süssük így letakarva a legnagyobb hőfokon, majd vegyük lejjebb kb. 200 Celsius fokra a sütőt és süssük tovább így a kenyeret kb. 40 percig. Ezután vegyük ki az edényből és csak simán tegyük vissza a rácsra, spricceljük meg vízzel és süssük tovább kb. 10 percig. 

Kovászos kenyér sütés
Kovászos kenyér sütés

Az első sütésnél figyeljük a kenyerünket, minden sütő más, én az enyémben így tapasztaltam ki. Ha netán nagyon pirulna, de még nem sült át a kenyér, takarjuk le sütőpapírral. 

Ha megsült a kenyerünk, vegyük ki, tegyük rácsra, spricceljük meg egy virágpermetezővel és hallgassuk büszkén, ahogy recseg, ropog a kenyér héja. Aztán gyűjtsük be a dicséreteket. 🙂

Kovászos kenyér sütés
Kovászos kenyér sütés

 

 

 

Mi a véleményed?

5 pont
Upvote Downvote

Total votes: 7

Upvotes: 6

Upvotes percentage: 85.714286%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 14.285714%

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

A továbbiakat Facebook oldalunkon találhatod. Nézz be hozzánk, katt ide!

Szólj hozzá a témához regisztráció nélkül!

Hozzászólás

hozzászólások