Édes chili dzsem – ajándék karácsonyra

Édes chili dzsem recept képekkel

Hozzávalók:

(4 kisebb befőttes üveghez)

  • 2 nagy piros húsú kaliforniai paprika (kb. 30 deka)
  • 10-12 db apró piros chili paprika,
  • 4 dl fehérborecet,
  • 2 dl víz,
  • fél kg cukor,
  • 2 egész citrom (a magja is kell!)
  • gumikesztyű (ez fontos, mivel a chili magozás közben kimarhatja a bőrünket)

Elkészítés:

    1. A chili és a kaliforniai paprikát is félbevágjuk. Ha teljesen sima chili zselét szeretnénk, szedjük ki a magokat. Egyébként jól mutat és finom is, ha benne hagyjuk. (A chili magozásához használd a kesztyűt!).
    2. Ezután a paprikákat egy robotgépben vagy késes aprítóban pépesre daráljuk. Ha jól csináltuk, az egész egy sűrű tűzpiros vizes massza lesz.
    3. Egy edénybe beletesszük a cukrokat és ráöntjük az ecetet. Lassú tűzön, kevergetve felolvasztjuk a cukrot az ecetben. (Figyelem, ecettel való főzés mellett elszívó használata ajánlott!)
    4. Szedd ki a citromból a magokat és tedd egy gézlapba vagy egy teatojásba. A citrommag rendkívűl sok pektint tartalmaz, ettől lesz szilárd a kocsonyánk.
    5. Add hozzá a citromlét, a citrommagot, a paprika pépet és a vizet is. Az egészet nagy lángon forrald fel.
    6. Ezután a lángot levéve, néha kavargatva addig forrald, amíg kistányérra kivéve hamar megszilárdul. Kb. 20-25 percnyi forralást igényel.
    7. Az édes chili dzsemet csírátlanított befőttesüvegekbe töltjük.

A kész chili dzsemet használhatjuk húsokhoz, távol-keleti ételekhez vagy akár egyszerű sajtos szendvicshez.

További gyorsan elkészíthető és nagyon finom karácsonyi ajándék ötlet: tojáslikőr és céklacsatni.

Mi a véleményed?

2 pont
Upvote Downvote

Total votes: 2

Upvotes: 2

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

A továbbiakat Facebook oldalunkon találhatod. Nézz be hozzánk, katt ide!

Szólj hozzá a témához regisztráció nélkül!

Hozzászólás

hozzászólások