A világ legkülönlegesebb helyei, amit alig ismer valaki

3. Moeraki Teknős kövei – Új Zéland

hihetetlenformak08
Új-Zéland Koekohe strandjára érkezőket fantasztikus látvány fogadja. Több száz hatalmas, szabályos gömb alakú szikla, mint páncéljába bújt teknős fekszik a tengerpart homokjában. A Moeraki-sziklák kora kb. 60.000 évre tehető, eredete és kialakulása pedig az őstengerekhez köthető.
A Moeraki- sziklák kialakulása rendkívül érdekes.  A sziklák az ősi tengeri üledékből formálódtak, a gyöngyhöz hasonlóan, tehát egy központi mag köré rakódtak az anyagrétegek. A gyöngy esetén a központi mag egy homokszem, a sziklák esetén pedig egy fosszilis héj, csont- vagy fadarab volt. E köré gyűltek a tenger meszes ásványai, melynek hatására a sziklák az idők folyamán szinte tökéletes gömb formájúvá váltak, némelyek átmérője a 3 métert is eléri. A sziklákon az erózió következtében teknőspáncélhoz hasonló mintázatok láthatók.
Sok szikla nem csak külsejében hasonlít a teknősökhöz, számos szikla belsejében teljes épségében megőrzött teknőscsontvázak, tengeri csigák és kihalt hüllők maradványai találhatók. A maori legenda szerint mindegyik szikla egy-egy élelemmel teli kosár volt túlsúlyuk miatt lemaradtak az ősi kenuról, és a hullám kimosta őket a partra, majd kővé változtak.
hihetetlenformak09

Mi a véleményed?

-3 pont
Upvote Downvote

Total votes: 7

Upvotes: 2

Upvotes percentage: 28.571429%

Downvotes: 5

Downvotes percentage: 71.428571%

Hozzászólás

hozzászólások