A tojás tartósítása

Az egyenletes tojásellátás biztosítása érdekében fontos a tojás tartósítása, amely kétféle módon történhet:

· Héjában és
· Ömlesztett állapotában.

Héjas tojás

A héjas tojás tartósítására világszerte a legismertebb módszer a hűtőházi tárolás. A gondosan átvizsgált, teljesen hibátlan és friss tojásokat először előhűtik, majd 0-2 C˚ közötti hőmérsékleten, magas páratartalmú térben (80-90% relatív páratartalom) tárolják. Ilyen körülmények között a tojás 8-9 hónapig is romlás nélkül tárolható.
Új terméknek számít az ózonnal kezelt, fertőtlenített egész tojás.

Ömlesztett állapotban

A különböző tojáslék. Csak fehérje, csak sárgája és a vegyes.
A különböző tojáslék. Csak fehérje, csak sárgája és a vegyes.

A tojást – ömlesztett állapotban – létojás vagy tojáspor formájában tartósítjuk. Ezek nagy előnye, hogy kis helyen tárolhatók, és könnyen szállíthatók.

A létojás készítésére csak friss, jó minőségű tojások használhatók fel. Készülhet a tojás egész belső tartalmából, külön a fehérjéből és külön a sárgájából. A létojást forgalomba hozzák frissen, vagy tartósítva. A tartósítás fagyasztással vagy porlasztással történhet.
Fagyasztásnál a tojáslét addig tartják – 20, -40 C˚-on, amíg a legbelső rétegekben is eléri a tojássárgája – tojásfehérje keverék a -6 C˚-ot, a tojásfehérje, valamint a tojássárgája pedig a -15 C˚-ot. A létojás zömét a cukrászüzemek frissen – nem fagyasztott állapotban – használják fel. Ma már kapható olyan fertőtlenített létojás, melynek forgalomba hozatalát az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomások engedélyezik.

A tojáspor, porítással nyert termék.
Vízhatlan anyagba csomagolva kerül forgalomba, hogy a levegőből ne vehessen fel vizet, mert nedvesen könnyen romlik. Hűvös, száraz helyen nap- és ibolyántúli sugaraktól védve kell tárolni. Minőség megőrzési időtartalma a gyártástól számított 1 év. Készülhet teljes tojásból, tojássárgájából, tojásfehérjéből.

tojaspor
tojaspor

1 kg tojásfehérjepor kb. 420 db tojásfehérjével, 1 kg tojássárgájapor 130 db tojássárgájával, 1 kg teljes tojáspor kb. 80 db tojással egyenlő. A felhasználás során annyi vizet keverünk a tojásporba, hogy összetétele megfeleljen a friss tojás összetételének.

Mi a véleményed?

-1 pont
Upvote Downvote

Total votes: 5

Upvotes: 2

Upvotes percentage: 40.000000%

Downvotes: 3

Downvotes percentage: 60.000000%

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

A továbbiakat Facebook oldalunkon találhatod. Nézz be hozzánk, katt ide!

Szólj hozzá a témához regisztráció nélkül!

Hozzászólás

hozzászólások