A tojás tartósítása

A minap kezembe került St. Hilaire Jozéfa: Képes pesti szakácskönyve. A könyv nagyon érdekes, 1909-ben már a 30. kiadását élte meg. Kapkodták a korabeli háziasszonyok.

Saint Hilaire, Josephine: A valódi szakácsság vagy legújabban átvizsgált és tökéletesített Képes pesti szakácskönyv
Saint Hilaire, Josephine: A valódi szakácsság vagy legújabban átvizsgált és tökéletesített Képes pesti szakácskönyv

Ebben a könyvben találtam rá a tojás tartósításának hűtő nélküli módszerére.
Jozéfa szerint a tojás akár egy évig is eláll, ha a tojást vízüvegbe mártjuk és megszárítjuk vagy híg zselatinba tesszük és egyesével gipszporba hempergetjük.
Ha úgy szeretnénk felhasználni később a tojást, hogy a fehérjét és a sárgáját szétválasztjuk, akkor egy edénybe gabonát, kölest vagy szitált hamut teszünk és ebbe helyezzük el a tojásokat hegyükkel felfelé. Fontos, hogy a tojások egymással ne érintkezzenek. Ehhez a tartósítási módszerhez legjobb az augusztus 15 és szeptember 8-a között tojt tojás.
Ha a nyáron tojt tojásokat szeretnénk később felhasználni, tegyük őket meszes vízbe majd szárítsuk meg. Az így tartósított tojást leginkább egészben használjuk fel.

Én még nem próbáltam egyik módszert sem és a neten sem találtam sem fényképet, sem egyéb leírást, de ígérem hamarosan kipróbálom, és megosztom a tapasztalataimat.

A könyv elérhető pdf formátumban itt: http://mek.oszk.hu/14300/14352/14352.pdf

 

Utána néztem, hogyan tartósítják ma a tojásokat. Mondhatom, sokkal több energia felhasználásával. Ha érdekel hogyan, lapozz tovább!

Mi a véleményed?

-1 pont
Upvote Downvote

Total votes: 5

Upvotes: 2

Upvotes percentage: 40.000000%

Downvotes: 3

Downvotes percentage: 60.000000%

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

A továbbiakat Facebook oldalunkon találhatod. Nézz be hozzánk, katt ide!

Szólj hozzá a témához regisztráció nélkül!

Hozzászólás

hozzászólások