Szövet, amely a nap és a szél segítségével áramot termel

Nanogenerátoros szövet

A Georgia Institute of Technology munkatársai már évek óta egy olyan anyag kifejlesztésén dolgoznak, amely áramot termel. Most új szintre lépett a kutatás. Néhány éven belül megkezdődhet akár a tömeggyártása is annak az anyagnak, amely a nap és a szél energiáját felhasználva áramot termel.

Nanogenerátoros szövet
Nanogenerátoros szövet – http://www.news.gatech.edu/

nanogeneratorosszovet_1

nanogeneratorosszovet_4
Zhong Lin Wang a kutatás vezetője szerint az új anyagból sátrak, függönyök vagy hordható ruhadarabok is készülhetnek majd, melyek fenntartható módon töltik fel például okos telefonjainkat, óráinkat, GPS készülékeinket. A nanotechnológiás szövet, amely mindössze 320 mikrométer vastag, könnyű és rugalmas, a polimer-szálak pedig viszonylag olcsóvá teszik a textil előállítását.
Egyelőre csak egy 30×30 cm-es darab készült el. A tesztelés során az anyagot egy autó ablakába tették, és ahogy fújta a szél, még egy felhős napon is jelentős energiát termelt. Egy 4 x 5 centis anyagdarab a napsütésben egyetlen perc alatt feltöltött 2V-ra egy 2 mF-os kondenzátort.

A további kutatások során az anyag teljesítményét és tartósságát próbálják meg fokozni.

Professzor Zhong Lin Wang
Professzor Zhong Lin Wang

Mi a véleményed?

0 pont
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

A továbbiakat Facebook oldalunkon találhatod. Nézz be hozzánk, katt ide!

Szólj hozzá a témához regisztráció nélkül!

Hozzászólás

hozzászólások